Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na przepyszne mini murzynki z truskawkami i czekoladą!

13 lutego 2017

Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa smak, starego, dobrego sprawdzonego ciasta "murzynek". Czemu by więc nie spróbować zrobić babeczek czekoladowych z prostego przepisu na znanego 'murzynka' z dodatkiem truskawek i chocolate chips? Jest to szybkie, proste do wykonania, z podstawowych składników i naprawdę długo utrzymujące świeżość. W dodatku babeczki są mięciutkie, smaczne i uwielbiane przez dzieci. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przyrządzić pyszne, mini murzynki z truskawkami i czekoladą. Przeczytaj go koniecznie!

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego deseru, jakim są mini murzynki z truskawkami i czekoladą!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego deseru, jakim są mini murzynki z truskawkami i czekoladą to koniecznie musisz się zaopatrzyć w niezbędne składniki. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich produktów jak: 200 gram mąki pszennej, pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć także w takie składniki jak: 200 gram drobnego cukru do wypieków, 60 gram kakao, 135 mililitrów oleju słonecznikowego lub rzepakowego, dwa jajka, jedna łyżka ekstraktu z wanilii, 80 mililitrów jogurtu naturalnego lub greckiego, 125 mililitrów mleka. Dodatkowo będziesz potrzebować: 200 gram truskawek, odszypułkowanych, podzielonych na ćwiartki, 50 gram posiekanej gorzkiej czekolady lub chocolate chips, do posypania. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Taka ilość składników pozwoli Ci na przygotowanie 12 mini murzynków. Gdy zaopatrzysz się w odpowiednie składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowywanie pysznego deseru, jakim są mini murzynki z truskawkami i czekoladą.

Przygotowanie pysznego deseru, jakim są mini murzynki z truskawkami i czekoladą!

Na początku musisz mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao - wymieszać, przesiać, odłożyć. Potem trzeba do naczynia wbić jajka, dodać cukier, wanilię, jogurt, mleko i olej. Następnie należy wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia. Po czym trzeba dodać przesiane suche składniki i wymieszać do połączenia się składników, nie dłużej. Gdy to zrobisz to musisz formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Potem trzeba rozdzielić pomiędzy nie ciasto, do każdej babeczki musisz wcisnąć pokrojone truskawki, następnie wszystkie posypać posiekaną czekoladą lub chocolate chips.
Następnie należy wszystko piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza, bez termoobiegu (jeśli to możliwe) przez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Na końcu mini murzynki trzeba wyjąć, wystudzić na kratce. I gotowe! Smacznego!