Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na przepyszne tiramisu z białą czekoladą i malinami(bez jajek)!

13 lutego 2017

Trzeba przyznać, że jest to raczej deser a'la tiramisu, ponieważ klasyczne tiramisu może być tylko jedno. Ale poniższa wariacja dotycząca tiramisu jest równie smaczna i ciekawa, jak klasyczne tiramisu. Przede wszystkim - smakuje bardzo podobnie, ale jest bez dodatku jajek, co jest dobre w czasie upałów. Natomiast słodkości dodaje mu odrobina białej czekolady, która jednocześnie scala wszystkie warstwy i powoduje, że ma konsystencję znanego już Wam na pewno deseru. Ponadto to tiramisu jest idealne do wykonania od razu w pucharkach, za to zrobione w dużym naczyniu tradycyjnie nieciekawie się kroi. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszne tiramisu z białą czekoladą i malinami(bez jajek). Przeczytaj go koniecznie!

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego deseru, jakim jest tiramisu z białą czekoladą i malinami!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego deseru, jakim jest tiramisu z białą czekoladą i malinami(bez jajek) koniecznie musisz się zaopatrzyć w niezbędne składniki. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich produktów jak: 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów (Savoiardi, Boudoir fingers), pół szklanki świeżo zaparzonej, mocnej kawy (ostudzonej)
250 gram serka mascarpone, schłodzonego oraz 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie produkty jak: 40 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej, 20 ml likieru Ameretto, kakao, do oprószenia oraz około 350 g świeżych malin. Taka ilość składników pozwoli Ci na przygotowanie porcji dla 4 do 6 osób. Gdy zaopatrzysz się w odpowiednie składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowywanie pysznego deseru, jakim jest tiramisu z białą czekoladą i malinami.

Przygotowanie pysznego deseru, jakim jest tiramisu z białą czekoladą i malinami

Najpierw musisz śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę, po czym dokładnie wymieszać. Następnie należy dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać (tylko do połączenia się składników i zlikwidowania grudek, można na wolnych obrotach miksera). Potem trzeba dodać likier amaretto i zmiksować aż masa będzie dość rzadka. Gdy to zrobisz to powinieneś biszkopty nasączyć w kawie, na chwilę je w niej zanurzając, ułożyć na dnie naczynia. Po czym na to wylać połowę ubitej masy z mascarpone, wyrównać. Następnie musisz nasączać kolejne biszkopty i wyłożyć je jako kolejną warstwę, na nie wyłożyć resztę ubitej masy z mascarpone, wyrównać. Masę trzeba włożyć do lodówki na całą noc. Dopiero kolejnego dnia deser wyjąć z lodówki, oprószyć kakao, na wierzch wyłożyć maliny. I gotowe! Smacznego!