Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne, czekoladowe muffinki z batonikami daim!

13 lutego 2017

Nie ma nic lepszego niż czekoladowe muffinki ze szwedzkimi batonikami Daim - chrupkimi, maślanymi karmelkami z kawałkami migdałów w mlecznej czekoladzie. To istny raj dla naszego podbniebienia! Zdecydowanie są to muffinki przeznaczone dla osób przepadających za mleczną czekoladą. Poza tym ciasto jest w miarę luźne, standardowo łączymy suche składniki z mokrymi, mieszając tylko do połączenia się składników. Natomiast w wersji zdrowszej przygotujmy je na mące orkiszowej razowej. Deser dla dzieci i sympatyków Daimów. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne, czekoladowe muffinki z batonikami daim. Przeczytaj go koniecznie!

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego deseru, jakim są czekoladowe muffinki z batonikami daim!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego deseru, jakim są czekoladowe muffinki z batonikami daim to koniecznie musisz się zaopatrzyć w niezbędne składniki. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich produktów jak: trzy średnie jajka, roztrzepane, 100 gram jasnego brązowego cukru oraz 200 gram mąki pszennej lub orkiszowej (jasnej lub razowej). Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć się w takie składniki jak: trzy łyżki kakao, jedna łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 150 mililitrów jogurtu greckiego, 50 mililitrów mleka, 50 gram masła (roztopionego i lekko przestudzonego), dwie łyżki mocnej kawy (zaparzonej) oraz 150 gram batoników Daim, z grubsza posiekanych. Pamiętaj, o tym, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Taka ilość składników pozwoli Ci na przygotowanie 12 muffinek.

Przygotowanie pysznego deseru, jakim są czekoladowe muffinki z batonikami daim!

Na początku musisz w naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajka, jogurt grecki, mleko, masło, kawę. Potem trzeba dodać cukier i zamieszać rózgą kuchenną. Następnie należy w drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek, sodę, kakao, przesiać. Gdy to zrobisz to musisz zawartość naczyń połączyć razem, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, pod sam koniec dodając posiekane Daimy. Po czym należy formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Potem trzeba ciasto nałożyć do 3/4 wysokości foremki. Wszystko musisz piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piec dodatkowe 10 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: jak sprawdzając patyczkiem natraficie na Daimy, one będą się ciągnąć). Na koniec - wyjąć, wystudzić na kratce. Ponadto do muffinek można zrobić polewę czekoladową i oprószyć posiekanymi Daimami - rozpusta! I gotowe! Smacznego!