Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne ciasto daktylowe z sosem toffi!

13 lutego 2017

Ciasto daktylowe z sosem toffi to brytyjski klasyk, jeden z najbardziej kochanych puddingów na Wyspach. Jest to lepkie, wilgotne ciasto daktylowe (zwane puddingiem) podawane na gorąco. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszne ciasto daktylowe z sosem toffi. Przeczytaj go koniecznie!

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego deseru, jakim jest pyszne ciasto daktylowe z sosem toffi!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego deseru, jakim jest pyszne ciasto daktylowe z sosem toffi to koniecznie musisz się zaopatrzyć w niezbędne składniki. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich produktów jak: 225 g suszonych daktyli, 175 mililitrów wrzącej wody, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz dwa duże jajka. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: 175 g mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 85 g masła, 120 g miałkiego brązowego cukru, 2 łyżki melasy oraz 100 ml mleka. Dodatkowo, do podania będziesz potrzebować: sos toffi, bita śmietana lub lody waniliowe lub krem angielski. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie pysznego deseru, jakim jest pyszne ciasto daktylowe z sosem toffi!

Najpierw musisz mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odłożyć. Potem trzeba daktyle umieścić w naczyniu, zalać wrzątkiem, dodać wanilię. Następnie musisz odstawić na 30 minut, po tym czasie zmiksować blenderem na puree. Następnie należy te 7 naczyń do puddingu (każde o pojemności 200 ml) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Potem trzeba w misie miksera umieścić masło i cukier i utrzeć do otrzymania jaśniejszej, puszystej masy maślanej. Gdy to zrobisz to musisz dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Po czym należy dodać melasę, zmiksować. Następnie trzeba dodać puree z daktyli, zmiksować. Potem należy do masy dodawać przesianą mąkę na zmianę z mlekiem, w trzech turach, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę trzeba rozdzielić pomiędzy naczynia, wypełniając je mniej więcej do 2/3 ich wysokości. Wszystko piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 20 - 25 minut do otrzymania wyrośniętego, sprężystego ciasta.

Przygotowanie sosu toffi

Będziesz potrzebować: 220 gram brązowego cukru muscovado, 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% oraz 125 gram masła. Najpierw musisz wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku, wymieszać, zagotować na średniej mocy palnika, gotować przez około 3 minuty, często mieszając, do zgęstnienia sosu. Na koniec odstawić (sos będzie gęstniał w miarę chłodzenia). I gotowe! Smacznego!