Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszny, czekoladowy budyń jaglany!

13 lutego 2017

Budyń to smakołyk, który nierozłącznie kojarzy nam się ze smakiem dzieciństwa. Będąc jednak dorosłym możemy przygotować sobie sami czekoladowy budyń jaglany, który jest bez dodatku mąki i będzie przygotowany ze zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej. Co ważniejsze taki budyń jest gęsty, mocno czekoladowy i sycący. Poza tym jest bardzo prosty do przygotowania, a jedyne wyzwanie do posiadanie dobrego blendera, który zmiksuje kaszę na bezgrudkowy budyń. Czekoladowy budyń jaglany to słodki deser dla osób poszukujących deserów w oparciu o kasze. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszny, czekoladowy budyń jaglany. Przeczytaj go koniecznie!

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego deseru, jakim jest czekoladowy budyń jaglany!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego deseru, jakim jest czekoladowy budyń jaglany to koniecznie musisz się zaopatrzyć w niezbędne składniki. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich produktów jak: pół szklanki kaszy jaglanej
jedna szklanka wrzącej wody oraz szczypta soli. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie produkty jak: 2/3 szklanki jogurtu naturalnego (lub śmietanki kokosowej/mleka kokosowego), 40 gram gorzkiej czekolady, roztopionej oraz półtorej do dwóch łyżek cukru trzcinowego lub syropu z agawy lub miodu(do smaku).Taka ilość składników pozwoli Ci na przygotowanie dwóch porcji budyniu czekoladowego. Gdy zaopatrzysz się w odpowiednie składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowywanie pysznego deseru, jakim jest czekoladowy budyń jaglany!

Przygotowanie pysznego deseru, jakim jest czekoladowy budyń jaglany!

Najpierw musisz kaszę jaglaną wypłukać pod ciepłą wodą, kilkakrotnie, odcedzić. Potem trzeba do garnuszka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Następnie należy doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować (gotować z przykrywką z otworkiem), na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje (pod koniec gotowania można dolać dwie łyżki wody w razie potrzeby). Gdy to zrobisz to musisz jeszcze gorącą kaszę zmiksować w malakserze lub blenderem do otrzymania bardzo gładkiej masy. Potem trzeba dodać jogurt, roztopioną czekoladę, posłodzić do smaku. Następnie należy wszystko zmiksować do otrzymania gładkiej mieszanki o konsystencji budyniu. Gdy to zrobisz to musisz budyń przelać do salaterek, ozdobić dodatkową startą czekoladą i jeżynami, podawać. Najsmaczniejszy jest na ciepło, ale można też pozostawić do wystudzenia (mocniej zgęstnieje, wtedy można na początku dodać więcej śmietanki kokosowej lub jogurtu). I gotowe! Smacznego! Ciesz się smakiem pysznego budyniu!