Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne muffiny "śliwka w czekoladzie"!

13 lutego 2017

Śliwka w czekoladzie to idealny słodycz na chłodniejsze dni. Koniecznie musisz odkryć "śliwki w czekoladzie" w postaci całkiem nowych muffin czekoladowych. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne muffiny "śliwka w czekoladzie". Przeczytaj go koniecznie!

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego deseru, jakim są muffiny "śliwka w czekoladzie"!

Aby przygotować 12 muffin będziesz potrzebować: 200 g śliwek kalifornijskich (suszonych), 100 ml ciemnego rumu, 250 g mąki pszennej, 50 g kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 160 g miałkiego brązowego cukru, 2 duże jajka, 130 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, 140 ml mleka, 60 ml mocnej zaparzonej kawy (wykonanej z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej), 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz 50 g chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekolady.

Przygotowanie pysznego deseru, jakim są muffiny "śliwka w czekoladzie"!

Pamiętaj o tym, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, do naczynia musisz przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao; wymieszać i odłożyć. Potem trzeba śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w małym garnuszku i zalać rumem. Następnie należy podgrzać je do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na bok na jedną godzinę lub do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki.
Natomiast, by przygotować ciasto na muffiny - w jednym naczyniu musisz umieścić jajka, olej, mleko, kawę, ekstrakt z wanilii i brązowy cukier. Wszystko trzeba wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników, po czym dodać odłożone suche składniki i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Na koniec musisz dodać chocolate chips i nasączone rumem śliwki, wymieszać.
Potem trzeba formę do muffinów wyłożyć papilotkami - przełożyć do nich ciasto (do wysokości kilku milimetrów od górnego brzegu papilotki). Następnie piec je w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka, wyjąć, wystudzić. Na koniec polać gęstniejącą polewą czekoladową, a na każdym muffinie umieścić dodatkową śliwkę. Podawać.

Polewa czekoladowa

Aby przygotować polewę czekoladową będziesz potrzebować: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady oraz 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%. Najpierw musisz w małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika, po czym zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Dopiero po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
Ponadto dodaj 12 dodatkowych śliwek kalifornijskich, po jednej na górę każdego muffina. I gotowe! Smacznego!