Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne wianuszki wielkanocne!

13 lutego 2017

Wielkanoc to święta, które każdy z nas lubi, ale czy słyszał ktoś o wianuszkach wielkanocnych? Otóż są to półsłodkie bułeczki drożdżowe zawinięte wokół jajek wielkanocnych. Wystarczy je ozdobić cukrową posypką - nazwiązując w ten sposób do włoskiego chlebka wielkanocnego. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne, wianuszki wielkanocne. Przeczytaj go koniecznie!

Kiedy trzeba zabrać się za przygotowanie wianuszków wielkanocnych?

Zacznijmy od tego, że jeśli chcecie podać świeżutkie wianuszki na wielkanocne śniadanie to wtedy późnym wieczorem wyrobione ciasto przykrywamy folią i chowamy na noc do lodówki. Potem na drugi dzień wcześnie rano wyciągamy wyrośnięte ciasto z lodówki i formujemy wianuszki. Następnie postępujemy tak, jak jest napisane w przepisie. Ponadto z przepisu można wykonać wytrawne wianuszki - tylko zmniejszamy ilość cukru do jednej łyżeczki i pomijamy posypkę cukrową.

Lista składników potrzebnych, do przygotowania wianuszków wielkanocnych

Do przygotowania około 10 wianuszków powinieneś się zaopatrzyć w takie produkty jak: 250 ml mleka, letniego, 50 gram masła, roztopionego i przestudzonego, jedno jajko, jedna łyżka cukru, pół łyżeczki soli, trzy szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej) + do podsypywania, 12 gram drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 gram drożdży świeżych. Poza tym przyda Ci się jeszcze: jedno jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka do posmarowania wianuszków oraz 10 jajek, białych (pieczątki usunięte przy pomocy wacika nasączonego octem) - ugotowanych na twardo i pofarbowanych.

Przygotowanie wianuszków wielkanocnych

Najpierw mąkę pszenną musisz wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Następnie należy wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne, uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Dopiero po tym czasie trzeba ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części, uformować z nich kule, z każdej kuli rękoma uformować wałeczek długi na 50 cm. Po czym złożyć go na pół, następnie uformować świderek i złączyć na końcach i uformowany wianuszek odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Potem w sam środek wianuszka włożyć pofarbowane jajko, pozostawić przykryte, w cieple, do podwojenia objętości - na około 30 - 40 minut. Pamiętaj także o tym, aby przed pieczeniem wianuszki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać posypką cukrową i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 15 - 18 minut, do zezłocenia. Przełożyć na kratkę do wystudzenia. I gotowe! Smacznego!