Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na przepyszn bułeczki z płatkami owsianymi i marchewką!

13 lutego 2017

Bułeczki z płatkami owsianymi i marchewką są lekkie, puszyste, proste do wykonania na śniadanie. w dodatku są bez jajek, bez mleka, z odrobiną tłuszczu, czyli idealne dla alergików oraz wegan, choć nie tylko - na pewno będą Wam smakować. Poza tym marchewka nadaje im pięknego, żółtciutkiego koloru, jakby były wykonane z kopy jajek. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne i zdrowe bułeczki z płatkami owsianymi i marchewką. Przeczytaj go koniecznie!

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznych i zdrowych bułeczek z płatkami owsianymi i marchewką!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych i zdrowych bułeczek z płatkami owsianymi i marchewką koniecznie musisz się zaopatrzyć w niezbędne składniki. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich produktów jak: 300 mililitrów letniej wody, 7 gram suchych drożdży lub 14 gram świeżych drożdży oraz pół lub jednej łyżeczki soli. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: 450 gram mąki pszennej chlebowej, 50 gram płatków owsianych, jedna łyżka oleju rzepakowego oraz 100 gram marchewki, startej na drobnych oczkach. Taka ilość składników pozwoli Ci na przygotowanie około dwunastu bułeczek. Gdy zaopatrzysz się w odpowiednie składniki to pora zabrać się za przygotowywanie bułeczek!

Przygotowanie pysznych i zdrowych bułeczek z płatkami owsianymi i marchewką!

Najpierw musisz wodę wymieszać z drożdżami, solą, 300 gram mąki. Potem trzeba wyrabiać je na delikatnie omączonej powierzchni przez kilka minut, dodać płatki i olej, dalej wyrabiając. Po czym należy dodać marchewkę, resztę mąki i wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto przestanie być klejące, będzie gładkie i elastyczne. Gdy już to zrobisz to musisz uformować kulę, odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, na około 60 minut. Dopiero po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 12 części. Z każdej uformować bułeczkę, oprószyć mąką, odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut do podwojenia objętości. Potem wyrośnięte bułeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Bułeczki piec około 15 minut, do złotego koloru, po czym wyjąć i przełożyć na kratkę, do wystudzenia. I gotowe! Smacznego!

Metoda dla osób używających maszyny do pieczenia chleba

Najpierw wszystkie musisz składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Potem trzeba nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'i po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.