Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na przepyszne bułeczki z pomidorami!

13 lutego 2017

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i wilgotne bułeczki. Do tego pachnące pomidorami i o ślicznym lekko pomidorowym kolorze. Są wręcz doskonałe do wędliny i serów. Na pewno Wam posmakują! Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne bułeczki z pomidorami. Przeczytaj go koniecznie!

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznych i zdrowych bułeczek z pomidorami!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych i zdrowych bułeczek z pomidorami koniecznie musisz się zaopatrzyć w niezbędne składniki. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich produktów jak: 350 mililitrów wody, dwie łyżki oliwy (ze słoiczka z pomidorami) oraz 500 gram mąki pszennej chlebowej. Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć także w takie składniki jak: jedna łyżeczka soli, jedna łyżeczka cukru, jedna łyżeczka suchych drożdży (4 gram) lub 8 gram drożdży świeżych, 115 gram suszonych pomidorów w oliwie, posiekanych oraz mleko, do posmarowania. Taka ilość składników pozwoli Ci na przygotowanie około dziesięciu bułeczek. Gdy zaopatrzysz się w odpowiednie składniki to pora zabrać się za przygotowywanie bułeczek z pomidorami!

Przygotowanie pysznych i zdrowych bułeczek z pomidorami!

Na początku musisz mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Potem należy dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej. Następnie trzeba wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne i uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około półtorej godziny). Dopiero po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części i z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie należy bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Potem trzeba je przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem. Po czym piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Na koniec wyjąć, wystudzić na kratce. I gotowe! Smacznego! PS.osoby na diecie bezmlecznej rezygnują z glazury.

Metoda dla osób używających maszyny do pieczenia chleba!

Najpierw wszystkie musisz składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Potem trzeba nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'i po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.