Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na przepyszne pszenno-orkiszowe bułki z ziarnami!

13 lutego 2017

Nie ma nic lepszego niż delikatne, zdrowe bułeczki, z dodatkiem mąki orkiszowej razowej, posypane ziarnami. Do tego - z niewielką ilością masła, bez jajek, posłodzone miodem. Na pewno Wam posmakują! Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne i zdrowe pszenno-orkiszowe bułki z ziarnami. Przeczytaj go koniecznie!

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznych i zdrowych pszenno-orkiszowych bułek z ziarnami!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych i zdrowych pszenno-orkiszowych bułek z ziarnami koniecznie musisz się zaopatrzyć w niezbędne składniki. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich produktów jak: 250 gram mąki orkiszowej razowej (lub jasnej), 250 gram mąki pszennej chlebowej, 300 mililitrów wody, jedna łyżka roztopionego masła, 10 gram drożdży suszonych lub 20 gram drożdży świeżych, jedna łyżka miodu, jedna łyżeczka soli oraz opcjonalnie: jedna łyżeczka kminku, jedna łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżu. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: jedno jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka do posmarowania oraz ziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp. Taka ilość składników powinna wystarczyć na przygotowanie około 10 sztuk bułek pszenno-orkiszowych z ziarnami. Do dzieła!

Przygotowanie pysznych i zdrowych pszenno-orkiszowych bułek z ziarnami!

Na początku musisz obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami. Potem trzeba dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Następnie należy wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Po czym uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Gdy to zrobisz to wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Następnie bułeczki należy układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Tuż przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami. Ciasto na bułeczki piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 12 - 15 minut, po czym wyjąć i wystudzić na kratce. I gotowe! Smacznego!

Metoda dla osób używających maszyny do pieczenia chleba

Najpierw wszystkie musisz składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Potem trzeba nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h) i po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.