Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na przepyszne simit - tureckie bajgle!

13 lutego 2017

Bajgle to idealna przekąska, jeśli akurat nie masz nic innego do jedzenia pod ręką, ale zdecydowanie najlepsze bajgle na świecie to bajgle tureckie, samemu upieczone! W dodatku są uzależniające! Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne simit- czyli tureckie bajgle! Przeczytaj go koniecznie!


Simit - tureckie bajgle, idealna przekąska dla każdego!

Zacznijmy od tego, że są to pyszne, lekko słodkie z zewnątrz, chrupiące, z mięciutkim i puszystym wnętrzem bułeczki. Rzecz jasna - suto obtoczone w sezamie! Natomiast ich bardzo dużym plusem jest to, że nie trzeba ich wstępnie obgotowywać jak w innych przepisach na bajgle, a rezultat jest zawsze zadowalający. Poza tym świetnie smakują również z makiem i solą morską.

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania simit - tureckich bajgli!

Aby przygotować około 10 do 11 sztuk będziesz potrzebować: 650 gram mąki pszennej, 250 gram letniej wody, 100 mililitrów mleka, jedno jajko, 30 mililitrów (dwie łyżki) oliwy z oliwek, 30 gram (dwie łyżki) cukru, jedna łyżeczka soli oraz 12 gram (trzy łyżeczki) drożdży suchych lub 24 gram drożdży świeżych. Ponadto koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie produkty jak: jedna szklanka sezamu, podprażonego na suchej patelni do zezłocenia (cały czas mieszamy, pamiętając, że przypalony sezam będzie gorzki), 1/3 szklanki wody wymieszana z jedną łyżką melasy lub miodu.

Przygotowanie pysznego simit - tureckich bajgli!

Na początku musisz mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników, pod koniec dodać oliwę. Następnie wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne, uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Dopiero po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Potem podzielić je na 10 - 11 równych części, uformować z nich kule, a z każdej kuli rękoma uformować wałeczek długi na 70 centymetrów. Po czym złożyć go na pół, następnie uformować świderek. Następnie trzeba łączyć go na końcach i odłożyć na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Gdy to zrobisz to trzeba przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tuż przed samym pieczeniem posmarować bajgle wodą rozrobioną z melasą i oprószyć suto sezamem. Na koniec ciasto piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut lub do zezłocenia. Następnie wyjąć, wystudzić na kratce. Natomiast - jeśli chcecie, by pęknięcia na bajglach były mocniej widoczne, smarujemy je wodą z malasą i oprószamy sezamem - jeszcze przed podwojeniem objętości, zaraz po uformowaniu. I gotowe! Smacznego!