Trwa ładowanie proszę czekać ...

Przepis na pyszne, pszenno-żytnie bułeczki na zakwasie!

13 lutego 2017

Bułki zrobione na zakwasie żytnim, powstają bez udziału drożdży, ciasto oczywiście rośnie dłużej, ale dzięki dużej ilości zakwaszonego ciasta przebiega to szybciej niż w przypadku innego pieczywa na zakwasie. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne, pszenno-żytnie bułki na zakwasie. Przeczytaj go koniecznie!

Pszenno-żytnie bułki na zakwasie - zrób to sam!

Zacznijmy od tego, że takie bułeczki nie są trudne w wykonaniu, dlatego jeśli Wasz zakwas leżakuje w lodówce - teraz jest dobra pora by go wyjąć i dokarmić. Do przygotowania bułek zostały użyte trzy mąki: żytnia razowa (zakwas), pszenna i pszenna razowa. Bułeczki wspaniale rosną, a ich miąższ jest bardzo puszysty. Ponadto pieczemy je 'przytulone', dzięki czemu dłużej zachowują świeżość.

Składniki oraz przepis na zaczyn!

Zaczyn robimy wieczór wcześniej i musimy zaopatrzyć się w: 110 g zakwasu żytniego, aktywnego, 440 ml wody oraz 200 g mąki pszennej chlebowej. Najpierw wszystkie składniki należy umieścić w naczyniu i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Potem trzeba przykryć folią spożywczą, odstawić na blat na 12 godzin, otrzymany zaczyn będzie bardzo rzadki, natomiast po 12 godzinach powinien być spieniony z dużą ilością pęcherzyków powietrza.

Składniki na ciasto właściwe!

Aby zrobić ciasto właściwe będziesz potrzebować: cały wczorajszy zaczyn, 345 mąki pszennej chlebowej, 100 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej razowej lub mąki graham, 35 g zmielonego siemienia lnianego, 1 łyżka soli oraz 1 łyżka miodu lub melasy. Ponadto powinieneś się zaopatrzyć także w: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, siemię lniane, płatki owsiane, mak itp.

Przygotowanie pszenno-żytnich bułeczek na zakwasie!

Na początku w misie miksera należy umieścić wszystkie składniki na ciasto właściwe, wyrobić przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, do połączenia i otrzymania gładkiego ciasta. Następnie ciasto trzeba zostawić w misie, przykryć folią spożywczą i pozostawić do podwojenia objętości. Dopiero po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, z ciasta odrywać równe kawałki i formować bułeczki, około 65 g każda. Po czym oprószone mąką układać w formie, w niedużych odstępach, które pozwolą na połączenie się ciasta podczas wyrastania, po uformowaniu bułeczek obie formy przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić ponownie do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Tuż przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ziarnami. Całość piec w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec kolejne 15 - 20 minut, do wypieczenia. Na koniec wyjąć, wystudzić na kratce.